Lentesneeuw nu verkrijgbaar!

werken voor piano

ISBN: 978-90-9031783-0

Boek: € 24,50 (inclusief verzending)

Boek met CD: € 29,50 (inclusief verzending)

CD: € 10,- (inclusief verzending)

Wilt u het boek rechtstreeks bestellen? Ga naar het online bestelformulier


Het boek is ook te bestellen via de volgende webwinkels:

Broekmans & van Poppel

Terts en Toets

123pianomuziek

Bol.com

Lentesneeuw is een selectie van werken die ik tussen 2012 en 2019 heb gecomponeerd. Inspiratie komt en gaat en aan een aantal stukken heb ik steeds weer zitten schaven. Voor mij is het schrijven van een stuk een bijna magische ervaring. Het is alsof ik met een wit doek begin, waar ik het wit beetje bij beetje van afveeg zodat er uiteindelijk een beeld verschijnt dat voor mij gewoon zo heeft moeten zijn. Het voelt dus als het blootleggen van een bestaand beeld. Ik heb ook stukken gecomponeerd waarbij ik dat niet volledig heb kunnen bereiken en die zijn hier dan ook niet opgenomen.

Een stuk begint meestal met een thema dat spontaan in mij opkomt. Soms zit ik op de fiets of loop door de natuur en dan hoor ik ineens een melodie in mijn hoofd. Ik zing deze dan voor de zekerheid even in op mijn telefoon en kijk later aan de piano of ik er wat mee kan. Deze drang om iets vast te leggen doet zich op de meest onmogelijke momenten voor, waardoor ik soms op bizarre plekken (waaronder drukke kruispunten) even moet stilstaan. Inmiddels staat mijn telefoon vol met (meestal vals) gezongen melodiefragmenten, waarvan ik de meeste uiteindelijk nooit gebruik. Andere staan nog in de wacht voor een eventueel later moment.

Een aantal muziekstukken is al improviserend ontstaan. Dat zijn mijn meest persoonlijke stukken. Improvisaties zeggen veel over mijn gemoedstoestand van dat moment. Ze zijn voor mij een vorm van meditatie, maar ook een manier om verschillende emoties te verwerken. Niet al deze improvisaties ontwikkelen zich tot een blijvend muziekstuk, de meeste zijn eenmalige klankreizen.

Het boek bestaat uit vier delen. Het eerste deel is een selectie van de allereerste stukken die ik heb gecomponeerd. Dan volgt een deel met een aantal heel persoonlijke stukken met verschillende inspiratiebronnen. De composities in het derde deel zijn wat klassieker van karakter. In het laatste deel staan stukken voor vier handen en een versie voor twee piano’s van Let’s Bounce!

Ik componeer in eerste instantie voor mezelf en heb daarbij niet een bepaald niveau in gedachten. Dit boek heeft wat dat betreft dan ook geen chronologische opbouw. Een paar van mijn leerlingen hebben de stukken al met veel plezier gespeeld en ik hoop dat anderen dat ook zullen doen.